Ressorgir dels pobles


Sineu, punt neuràlgic d'artistes i emprenadors

Sineu és generós i accesible, es troba enmig de l'illa, té una carretera que va directa a Palma i està connectat amb els pobles del Pla i la Part Forana. La situació geogràfica, les connexions, el tren, els recursos, la infraestructura i el mercat dels dimecres fan que sigui un lloc de trobada per a residents i nousvinguts, que es senten com a casa. Un poble d'emprenadors, gent que s'arrisca, i que des de fa anys està teixint una important xarxa cultural que manté viu el poble.

“Fora tenir la mar, Sineu és un punt d'encontre” assegura Miquel Tugores Monara, agitador cultural del poble, recuperador del so ancestral de les xeremies i dinamitzador de Sa Mucal Fundation. “Per viure a Sineu has d'aprendre a conviure amb la postmodernitat i amb l'edat de pedra perquè aquí t'hi trobes les dues coses. Hi ha gent que se passa de rosca i gent que encara viu a l'edat mitjana, però convivim junts”. Explica en Monara quan li pregunto per el pern de Sineu. Conta la llegenda que davall el campanar de l'església hi ha el pern que fa rodar el món i potser això també té a veure en el moviment cultural del poble però el que uneix als creadors és la passió, l'entrega i la generositat. Uns parlen dels altres, col·laboren junts i fan xarxa.

A un poble de 3.700 habitants hi conviuen molts creadors com Emili Parejo, Jan Cortés, Ricardo Gago, Irene Peukes, Cati Gelabert, Miquel 'Busquet', Toni 'Mariner', Marcos Vidal, Iván Mata i Francesc Capdevila ‘Max’. Recentment els artistes plàstics residents a Sineu s'han agrupat en l'associació els ASES que pretén, sense ànim de lucre, fomentar l’activitat cultural del municipi.

Magdalena Genovart, regidora de Cultura i Turisme, menciona tots els artistes i totes les associacions culturals del poble. Assegura que “des de l'Ajuntament són molt conscients d'aquesta vida cultural que hi ha al poble” i continua amb energia i entusiasme: “segurament la meva funció és mediar entre els artistes i connectar tots els microclimes culturals per tal de viatjar d'un a l'altre”. Encara que és conscient que els creadors ja estan en contacte entre ells. “Sineu és un poble viu perquè el fan viure, però l'hem de viure més”, assegura posant l'atenció sobre el ciutadà. Na 'Remirada' comenta que l'Obra Cultural Balear fa set anys que agita Sineu i tampoc s'oblida de la bibliotecària: “n'Antònia fa una feina tan ben feta que tant ella com la biblioteca han estat premiades en diferents ocasions per el Consell de Mallorca”.

Associacions culturals a peu de carrer
Sineu aplega una trentena d'associacions i algunes d'elles creuen amb la cultura com a participació ciutadana. Sa Farinera va ser un col·lectiu de curta durada que va encendre una metxa en aquesta direcció. Instal·lats a l'antiga discoteca Sa Mola, Simó Moyà i Juliana Castillo van reformar l'espai i van convertir-lo en un centre cultural i espai coworking autogestionat on durant 2013 es van fer activitats, concerts i trobades que van agitar aquest racó de l'illa. Actualment s'hi troba l'estudi del pintor català afincat a Sineu, Emili Parejo.

El Circ Bover, la companyia dirigida per Sebastià Jordà, enguany celebra el decè aniversari i és un agent cultural important de la localitat. Tots hem vist la carpa instal·lada a les afores de Sineu o hem anat als espectacles que han voltat arreu. Es Centre de Circ fomenta aquesta disciplina a les Illes amb una programació estable, la residència d'artistes mallorquins i una escola de circ que ofereix cursos per a totes les edats i una oferta educativa dirigida a les escoles.

El col·lectiu creat per Marta Barceló i Biel Jordà, membres de la companyia teatral 'Res de res, en Blanc', que juntament amb Joan Jordà han impulsat l'associació ALCEM el C.IN.E (Centre d’Investigació Escènica). Durant 5 anys han treballat en la rehabilitació de l'antic teatre de Sineu i probablement la inauguració serà a principi de l'any vinent. L'objectiu és fer una programació estable de teatre i obrir l'espai a companyies d'àmbit autonòmic, nacional i internacional com a centre d'interpretació i investigació vinculat amb les arts escèniques.

Boix Krea, significa “Crear” en esperanto, un col·lectiu que forma part de la Nova Estació, espai de creació i experimentació inaugurat el passat mes d'octubre a la part alta del Vi-és. Un restaurant, en mans de Pere Joan Oliver i Aina Sastre, que va obrir fa un any i mig amb la inquietud de ser un punt de trobada. Quan entres a l'antiga estació de Sineu t'hi sents a gust, i a més de bon menjar i bon ambient, actualment és un nou espai de programació cultural. Al primer pis hi ha una tenda on es treballa el concepte d'artesania i patrimoni ancestral, un espai expositiu i el taller de costura. Al segon pis, una sala polivalent on es fan tallers de ioga, tango i properament swing i flamenc. La coordinadora de l'espai Tupa Rangel, veneçolana de naixement, comenta “vaig arribar a Mallorca fa dos anys buscant la senzillesa i la connexió amb la terra. Sineu em va raptar i ha estat molt generós amb jo”.

El col·lectiu de la Nova Estació ha organitzat un mercadet de Nadal que es celebrarà el 19 i 20 de desembre al Carrer Gran per impulsar els productes fets a mà. Hi haurà paradetes des d'el restaurant Vi-és fins la plaça de l'abeurador, passant per davant la recent inaugurada Casa Inundada, fins davant l'è-café que manté una programació musical des de fa tres anys i que aquest 6 de desembre fa una sessió d'Art Urbà amb activitats per a grans i petits. Tres punts neuràlgics que connecten l'estació de Sineu amb la plaça del mercat.

Casa inundada: creativitat compartida que fa de pont
Rosa Mascaró, il·lustradora, especialitzada en gravat i serigrafia, a més d'educadora social, va inaugurar el passat 7 de novembre la Casa Inundada al Carrer Gran de Sineu. Un nou projecte de coworking i creativitat que pretén recuperar allò artesà i manual. “L'esperit de la casa és un coworking i taller pensat per a les arts gràfiques i plàstiques, el disseny i la comunicació. L'objectiu és compartir espais i recursos, fins i tot projectes laborals amb persones de diferents disciplines”. Autònoma per accident, per adaptar-se a la nova situació després de la crisi, cercava fer feina allà on vivia. Resident a Sineu des de fa 10 anys conta que “em sent acollida per un poble amb ganes de créixer i compartir experiències” i continua “m'han convidat a ser de Sineu”.

L'espai Casa Inundada convida a quedar-hi, disposa d'un taller i una zona de feina artística amb taula de dibuix, tòrcul per calcografia, pop d'estampació i taules de paper i manipulat, a més d'un laboratori per a l'elaboració de planxes de gravat i preparació de tintes. A més d'una zona comú, un petit pati, una sala de reunions i un despatx compartit amb tres taules de feina individual. I un petit showroom a l'entrada que t'inunda de creativitat quan entres i una sala polivalent per a la formació, on també es mostraran les peces d'artistes que es produeixin a la casa.

“Aquest nou espai vol ser un pont entre Palma i Manacor. poble i ciutat que estan als dos extrems de l'illa”. Comenta la gerent de l'espai que dissenyarà cursos i tallers per a recuperar la filosofia de l'edició, obres seriades amb números límitats. I que a més té la línea pròpia de creació R de Rous. Un pont amb nom propi entre la cultura i la creació.

Reportatge publicat a Sa Revista Sa Plaça nº 293.

Comentarios

Entradas populares