Chopin, músic ferit d'infinit


Chopin interpretat per Joan Garau. 2010.

Fréderic Chopin va morir de dolor i de tuberculosi però els homenatges solen celebrar alegries, per aquest motiu aquest mes celebrem el bicentenari del naixement del músic i compositor polonès encara que es desconeix el dia exacte del seu naixement. A Chopin el sentim un poc nostro perquè sabem que va arribar a Mallorca el 7 de novembre de 1838, per mar i molt abans que noltros. A les seves cartes diu que es va quedar impressionat de la ciutat però tan sols va poder-la viure cent dies mal comptats. No és cap novetat que les pluges i les humitats van desvetllar la malaltia que portava a dins: “A Mallorca els doctors de Molière haurien pogut passar com vertaders Hipòcrates: el primer em va dir que moriria, el segon que estava a punt de morir i el tercer que ja estava mort”, escriu amb clau satírica a un amic. La seva infermera i amant fou Aurore Dupin, coneguda en el món de les lletres com George Sand, romàntica mal recordada per escriure “Un hivern a Mallorca”, llibre ple de rancor i paisatge. Al febrer de 1839, amb els ametllers florits els visitants marxen i ella escriu: “Vaig deixar la Cartoixa amb una mescla d'alegria i enyorança” i continua: “és el més bell indret que he habitat mai però marxo sense haver-lo pogut disfrutar. Jo estava malalta de fatiga i segrest”.

A la Cartoixa de Valldemossa, el compositor ferit d’infinit va crear simfonies entre l'insomni i la inquietud amb un vell piano mallorquí que encara roman a les cel·les del convent. Foren ells el preludi del turisme, estrangers que van estar a l'illa i van trobar uns habitants de velles costums que no entenien de filòsofs revolucionaris ni de paràmetres llibertins, que ni tan sols anaven a missa de diumenge. Personatges universals que avui són reconeguts pel seu caràcter literari, pictòric i musical que van oferir a la Serra de Tramuntana una calma que anys després van assaborir Lluis Salvador d'Àustria, Santiago Rusiñol, Rubén Darío, José Luis Borges, Robert Graves i Miguel de Unamuno, entre tu i jo.


Enguany es celebra l'any Chopin a les Balears, aquí teniu més notícies sobre els actes culturals que es desenvoluparan a l'illa durant el 2010. http://www.anychopin.es/

Comentarios

Anónimo ha dicho que…
es molt bo

dius lo que sens i lo que penses es molt important.

Una abraçada.....
llamj

Entradas populares