Literatura creativa 3


A l'anterior sessió vam parlar de les obres literàries adaptades al cinema i a l'audiovisual, i quan preparava la sessió d'aquesta setmana volia vincular la literatura amb les arts plàstiques. La primera imatge que em va venir al cap va ser aquest quadre de René Magritte que possa en dubte les imatges i qüestiona la representació, fent-la traició. La màgia del moment va fer que una companya portés un llibre recentment comprat a Bèlgica sobre el pintor surrealista. Aquesta imatge ens va donar peu a avançar des d'un altra lloc, vam escriure un petit text, una breu nota, amb unes paraules escollides a l'atzar. De la mateixa manera que a la sessió anterior havíem escrit escollint les frases dels llibres de la Biblioteca com si fossin oracles. Com a pretext, sense pretensions:

Males herbes
Tots som ulls que fonen el caos convertit en pipa! 

Després vam seguir amb les tècniques dels dadaistes i vam fer un cadàver exquisit. Avançant, vam completar el Poema "Yo tomo ron con ... " i vam riure amb les paraules inventades i en vam crear de noves:

Locura - aquello que todo lo cura
Atajo - campo de batalla repleto de ajos

Vam llegir exemples de lipograma (un text sense una vocal), d'un text escrit amb la repetició d'una consonant "Viaje a Oaxaca" i vaig recordar el text que vaig escriure amb V en homenatge a Trilce de César Vallejo. 

Vam parlar d'altres referents que juguen amb les paraules, dels cal·ligrames de Joan Salvat Papasseit i Ana C. Cesar, de la poesia visual de Joan Brossa, dels poemes urbans de Neorrabioso convertits en poemari, dels micropoemes d'Ajo convertits en costura, dels poemaris il·lustrats i dels llibres que fan collage amb imatges de googlemaps com El hacedor (de Borges), Remake de Agustín Fernández Mallo. Quan el taller s'havia acabat, havíem perdut la por a les paraules. 

Sessió1: Tècnica #blackoutpoetry

Aquest poemari es pot descarregar gratuitament aquí.

Comentarios

Entradas populares