Cançons infantils



La música desperta les nostres emocions, també les dels més petits de casa perquè som ritme des del primer batec fins al darrer, som melodia quan parlam i la nostra caixa de resonància. I es sabut que la música ens ajuda a mantenir el nostre benestar, controlar la pressió arterial, els nostres nervis i la salut del cor, des del cant carnàtic fins a les cançons de bressol com ja vaig parlar a la ràdio, a casa ens han servit per acompanyar a l'hora de dormir a la nostra filla. Ara parlaré de les cançons per riure i per jugar, en definitiva per aprendre i fer funcionar les connexions neuronals: cançons per ser feliços des de ben petits!
Des del Cucorba de tota la vida a l'actual Damaris Gelabert o "Conta'm una cançó" dels germans Juanico. Des de "ton pare no te nas, ta mare és xata i es teu germà té nas de rata" per aprendre a mocar-se fins a les cançons del bon dia per despertar-se amb alegria... hi ha un seguit de cançons infantils per deixar els nens uns minuts sense respiració, contant històries i anomenant les activitats diàries com vestir-se, parar la taula o dutxar-se. La darrera adquisició i regal del padrí jove han estat les Mainasons, cançons per la mainada, que converteixen la música infantil de sempre en música de qualitat. Tocades amb ànima per una banda en directe a les actuacions en viu i per músics d'estudi al disc que s'allunyen de les cançons dels "payasos de la tele" o dels midis que ens van acostumar a la nostra infància. Cada vegada es valora més el públic infantil, considerant-lo intel·ligent i exigent, alhora. Passa el mateix amb els contacontes, els llibres i els jocs infantils. Els nens saben millor que ningú el que volen i es tracta d'escoltar-los de petit perquè no perdin aquest do-re-mi-fa-sol-la-si-do intern.
Des de la Universitat de Londres han elaborat una cançó titulada "The Happy Song" per provocar el somriure als nadons de 0 a 24 mesos, i confirm que funciona com funcionen moltes cançons infantils que repeteixen una sèrie de paràmetres: mantenir el ritme ràpid, una melodia dolça, que hi apareguin onomatopeies i renous reconeixibles com rialles de nadons, veus d'animals, que la canti una veu femenina amb reminiscències a la mare, que marqui un tempo 4X4 i que respongui a l'element sorpresa molt senzill com és el silenci musical i la repetició. Un infant podria escoltar la cançó una i mil vegades sense cansar-se d'escoltar sempre el mateix perque els seus cervells funcionen en paràmetres de repetició i amor. I com tenen un lapse de memòria més curts que els adults, la repetició no els avorreix, tot el contrari, els estimula. Les cançons infantils tenen milers de visites tant a plataformes com spotify com youtube i això és un filón per les escoltes online. 

També funcionen les cançons que agraden als pares per calmar, jugar i ballar amb els nadons perquè finalment la música és comunicació i transmeten un component emocional. Na Sofia va néixer després d'un concert d'en Xarim Aresté "Catacumba Umbilical" i es va adormir al concert-audiovisual de Branca Santa a l'Apolo2 de Barcelona, sense cap problema i amb uns cascos de la talla 9 mesos. I per els nins més grans cançons d'en Juan Miquel Oliver fetes amb instruments de jugueta o Petit Pop, una banda asturiana que toquen a les hores de prest per les famílies amb i tant agraden als nins com als pares. O les cançons dimonieres d'en Joan Bibiloni que s'ha sumat a la mòda dels dimonis de Mallorca amb "Bibimonis", un conte fet amb il·lustracions i cançons. Aquesta pràctica és molt habitual; la música per infants va acompanyada de dvd's amb videoclips o de petits contes perquè un element acompanya l'altre. A casa podríem contar cançons i cantar contes, tot el dia.

I també n'he parlat a la secció de ràdio a La Vila del Pingüí. Ja pots escoltar-la aquí.

Comentarios

Entradas populares