La conquesta de la Medina Mayurqa


Sabem qui va plantar la palmera de Son Fortesa?



Qui foren els bons de la pel·lícula? En el bon parèixer dels cristians els bons foren ells sense dubtes ni escrúpols i sense pensar que havien obligat als llavors amos i senyors de les terres a convertir-se en els seus esclaus. Els cristians arribats a la Medina Mayurqa d'alguns vells indrets de Catalunya al segle XVIII van posseir l'illa fent-la un suculent pastís de tallades grosses i milers de cadàvers. Vam obligar als habitants a desfer-se de tots els símbols religiosos, primer; dels seus noms i cognoms, després; i de les seves construccions i les seves tradicions, finalment.

La història sempre retorna amb força i ara sabem que els anomenats moros, també foren bona gent, digne de recordar. Moltes obres parlen encara d'aquella època: marges, sínies, síquies, tafones, fonts, parets de pedra, l'Almudaina anomenada Qasr, els banys àrabs i la possessió manacorina de Son Fortesa. A més de mantenir l'existència d'una cultura envers a l'aigua i el mar, ses panades, els cocarrois, ses faves, ses coques de verdura, també anomenades de pastor, ses sopes, ses figues, els aglans i els dàtils, també ses herbes aromàtiques i el tambor de ametlla.

Ametllers florits al mes de febrer com el passeig marítim ple de palmeres procedents d'Egipte, llavors considerat un símbol sagrat, decoren el paisatge mallorquí. De la mateixa manera que es van conservar les oliveres mil·lenàries per fer un oli que avui marca la diferència. Una època en la que era possible retre culte a diferents divinitats i defensar diverses creences sense arribar a la sang. El port de la Medina mai més tornarà a ser el que era i per molt que es recordi sempre serà més gran l'oblit.



PD: reflexió per no oblidar del tot el passat de la meva terra natal.

Comentarios

Entradas populares