Vistes de Voltor a sa Serra de Tramuntana


Reportatge propi al Descobrir Catalunya de febrer

El torrent de Pareis, situat a una de les zones més abruptes de la Serra de Tramuntana, fou declarat “Patrimoni de la Humanitat” l’any 2003. El canó de pedra calcària de tres kilòmetres de longitud és la manifestació geològica més espectacular de Mallorca.


La serra nord mallorquina s’apropa al mar travessant el torrent de Pareis. Iniciem la primera senda en el kilòmetre 25,2 de la carretera d’Escorca (Ma-10), des de l’aparcament gratuït d’un restaurant. En el trajecte de “ses tanques d’abaix” i l’encinar veiem sitges, semicercles de pedres on els carboners cremaven el foc del bosc. El camí continua pla fins a una penya foradada, on iniciem el descens. Des d’aquí, sorprèn la panoràmica del salt i les ruïnes de l’antiga caserna dels carrabiners, construïda per a perseguir als contrabandistes. El camí pedregós, entre mates i carritxeres, ens condueix al jaç. Un hàbitat idoni pel vol majestuós del voltor negre i el cant del ferreret, l’amfibi endèmic de la Serra de Tramuntana, que actualment es troba en perill d’extinció. Una vegada a baix, després de 75 minuts d’excursió, ens trobem l’entreforc del torrent de Lluc i del Gorg Blau que formen el de Pareis. Des d’on s’observa la desembocadura de Sa Fosca, un torrent amb trams on la llum solar no hi penetra.

El curs del torrent de Pareis comença pel costat dret, als deu minuts arribem al primer salt, a continuació a dos gorgs que ens condueixen a uns escalons tallats a la roca, i aquests de nou al jaç. Una hora després de caminar per la conca l’abandonem per la banda esquerra. El contacte amb la naturalesa és constant perquè estem envoltats de parets de tres-cents metres d’altitud i acaronem les roques vives per ajudar-nos a avançar. Al veure la Cova des Romegueral, portem més de tres hores d’excursió, trobem dos passos complicats, el primer anomenat “Grassos estrenyeu-vos” i l’últim “S’Estaló”. Poc després arribem a la Font d’es Degotís que ens acosta al tram final. Quan trepitgem una explanada de grava, l’orografia indica la proximitat de la desembocadura del torrent i l’aroma mediterrani s’intensifica a cada passa. Finalment, i amb l’alè reposat, podem gaudir d’un bany increïble a Sa Calobra, platja verge d’aigües cristal·lines.

PD: si voleu seguir llegint el reportatge, les dades tècniques de la ruta i les indicacions per saber on menjar i on dormir podeu comprar aquest mes la millor revista d'excursionisme editada en català, Descobrir Catalunya.

Comentarios

17C - Coach class ha dicho que…
Tiene que ser un paraje precioso y, aunque no he entendido el texto al 100%, se lee bien el catalán.

Também lí aquele do "Mágico tres" mas, na verdade, nao sabia que dizer. Só pensava...como uma pessoa que gosta tanto da poesia pode gostar também do jornalismo? Para mi, eles estao zangados (ja sei que nem sempre é assim, talvez sou eu a que está zangada com a Universidade e o jornalismo que nela se estuda, sei la...). Estou contente de que vc tenha muito interesse na area. Vamos ver se a cultura pode ser cada dia mais aceitada na tv, né?

Olha como é bonita esta lingua!
E aí! beleza??? ;)
Joana Abrines ha dicho que…
Para mí todas las palabras sirven para lo mismo, para emocionar y las uso en diferentes contextos: el periodismo, el guión televisivo, las letras de canción, los versos de un poema, o las palabras de un diccionario. Al final de mi vida me quedaré con el formato que más me guste pero ahora me dedico a catar.

PD: Muito obrigada por manter-me vinculada ao Português, uma língua deliciosa.
a. ha dicho que…
Qué bonito tiene que ser Mallorca... a ver si se presenta pronto la ocasión de ir. Besos!!
Anónimo ha dicho que…
Mallorca, que lejos y tan cerca.

Buena historia, los que somos de la Isla no la conocemos con todos los sentimientos de nuestros antepasados.

Sa tramuntana de Mallorca sa vist lo precios que pot ser.
Una abraçada molt forta ...llamj

Entradas populares